Fråga Svar
Hur lång paddel ska jag välja? En tumregel är att paddeln ska nå till armhålan när man står raklång
Hur styr man en kanot? Den som sitter bak styr genom att vinkla paddeln och styra den in mot eller ut ifrån kanoten under slutet av paddeldraget.
Hur kliver man i en kanot?

En kanot är inte en båt. Om man placerar tyngden fel kan den välta och då trillar man troligen i vattnet.

När man kliver i från en brygga så går man ned på huk och håller fast kanoten med ena handen. Sedan sätter man ned den fot man har närmast kanoten precis bortom kanotens mittlinje och för försiktigt över kroppstyngden till den foten. Sedan flyttar man den andra foten intill den första och fördelar vikten jämt mellan dem. Därefter sätter man sig ned. När man väl sitter kan man börja ordna med utrustning, greppa paddel och annat. Självklart ska bara en person kliva i åt gången. Den andre paddlaren och eventuella passagerare håller kanoten och ser till att den är stabil under tiden.

När man kliver i vid en strand kan man behöva stå i vattnet och hålla kanoten med en hand på vardera reling. Sedan sätter man i en fot på kanotens mittlinje. Därefter är det lika dant som att kliva i från en brygga.

Hur ska jag klä mig?

Oömma kläder som passar för vädret. Har man ett bra regnställ och en keps eller sydväst kan det vara jättemysigt att ge sig ut även om det regnar och blåser. Är det varmt och soligt kan man paddla i bara badbyxor. Dock bör man ha en T-shirt eller ett linne under flytvästen med tanke på att det är många som nyttjar samma utrustning.

Man bör ha minst en uppsättning reservkläder per grupp med sig, speciellt om man paddlar tidigt eller sent på säsongen. Det räcker med att någon halkar eller tappar balansen vid fel tillfälle för att utflykten ska vara förstörd utan reservkläder. Tänk också på att klockor, smycken och mobiltelefoner ofta inte tål vatten. Vill man ha dessa med ut bör man ha dem i en vattentät påse.

Finns det möjlighet att få instruktion? Ja, om uthyrningspersonalen inte har andra kunder att ta hand om så ställer de gärna upp på att visa hur man kliver i och ur och ger tips om paddelteknik.
Vad är proceduren för att hämta ut kanoter? Börja med att bestämma vilka i gruppen som ska paddla ihop. Därefter väljer var och en ut en flytväst och en paddel som passar. Sedan så bär varje par ned sin kanot till bryggan. Väl där ser man till att ha sin utrustning på plats. Sedan sjösätter man, lastar i sin utrustning och sist kliver man i. Det är praktiskt om man har tänkt på att lägga sig med fören utåt, så att man slipper vända det första man gör.
Vad är proceduren för återlämning? Ta upp kanoten på bryggan och lägg den på ett ställe där den inte är i vägen för andra paddlare eller förbipasserande. Bär sedan upp lånad utrustning och egen packning till uthyrningsbyggnaden. Placera paddel, flytväst och annan utrustning på sina rätta platser. Observera att viss utrustning är numrerad och har en egen plats där den ska finnas. Till sist så bär du och din kamrat upp kanoten till en ledig plats på kanotställen och lägger kanoten med aktern mot sjön. Detta är viktigt, för annars kan vi inte låsa fast kanoterna!
Finns det något att tänka på efter återlämning? Har du varit ute längre än vad du har betalt för så ska du betala mellanskillnaden. Kolla noga att du inte har glömt något kvar.
Finns det möjlighet att förvara saker i uthyrningen? Ja, i begränsad omfattning finns det plats att förvara utrustning medan ni paddlar. Observera att vi inte kan ta något ansvar för förvarad utrustning.
Måste jag bära kanoten? Ja, det är inte tillåtet att släpa den. Om du är ensam kan uthyrningspersonalen hjälpa dig. Om du är liten kan du behöva låna en av kanotvagnarna och rulla kanoten mellan kanotställ och sjö.
Kan jag hyra kanoter för att paddla på andra ställen än Delsjön? Nej, vi hyr normalt bara ut våra kanoter för paddling på Delsjön.
Kanoten läcker in vatten, är det farligt? Några av våra kanoter får ibland mindre läckor. Vi försöker reparera dessa, men det är inte alltid det blir helt tätt. Detta är normalt. Att paddla med några centimeter vatten i botten är ingen risk, men blir det så mycket att stabiliteten blir dålig, eller att utrustningen börjar flyta omkring i kanoten, så får man paddla in till stranden och tömma. Läcker det mycket bör ni paddla tillbaka till uthyrningen längs med stranden. Om det under färd har uppstått en riktigt stor läcka bör ni ta er in till stranden och återvända till uthyrningen till fots.